22 Mart 2015 Pazar

Koreli erkek ünlüler gay mi



 
 
 

Bloğuma gelen aramaları incelediğim zaman çok sık karşıma çıkan ve beni rahatsız eden bir kalıptan bahsetmek istiyorum. Nedense insanlar Koreli erkeklerin cinsel kimliklerine kafayı takmış durumda. Ne demek istediğimi anlamanız için bu konuda karşıma çıkan aramaları sıralayayım:
  • gay koreli ünlüler
  • gay olan koreliler
  • kore gay ünlüleri
  • koreli oyuncular gay mi
  • koreli gayler
  • super junior üyeleri eşcinsel mi
  • super junior üyeleri gay mi
  • kim hyun joong gay mi
  • kim hyun joong gerçekten gay mi
  • kim hyun joong gay olduğu haberleri
  • jang wooyoung gay mi
Bunun sebebi şüphesiz alışık olmadığımız giyim tarzları, feminen yüz hatları ve özellikle boyband’lerde rastladığımız üyeler arası fiziksel yakınlaşma. Çünkü nedense bize göre bir erkek:


* makyaj yapmışsa gaydir


* saçlarını boyatmışsa gaydir


* renkli lens takmışsa gaydir



* oje sürmüşse gaydir


* üstteki saç modeli ile gaydir


* dar giyinmişse gaydir


* hele kırmızı pantolon giymişse kesin gaydir


* fular takmışsa gaydir



* bacaklarındaki kılları almışsa gaydir


* kıvrımlı hareketlerle dans ediyorsa gaydir



* bir erkeğe sarılıyorsa gaydir


* bir erkekle el ele tutuşuyorsa gaydir


* bir erkeği kucağına/sırtına alıyorsa gaydir


* bir erkeğe yemek yediriyorsa gaydir


* bir erkeği öpüyorsa kesin gaydir


* eğlence amaçlı dahi olsa kadın kılığına giriyorsa gaydir


* ayıcıklarla uyuyorsa gaydir


* gördüğümüz pek çok kızdan daha güzelse gaydir


* bir erkekle Titanik filminin meşhur sahnesini canlandırıyorsa ikisi de gaydir

Neyin feminen neyin maskülen olduğuna ya da daha Türkçe ifade etmek gerekirse, neyin kadınsı neyin erkeksi olduğuna karar veren bir merci mi var? Belirli kalıplar kafamıza sokularak yetiştirildiğimiz doğru ama dünyaya bu şekilde, tabiri caizse at gözlüğüyle bakmaya devam etmek zorunda değiliz. İlk gördüğümüzde tabii ki garipsememiz çok doğal. Pek çoğumuz büyürken etrafında kişisel bakımına önem veren erkekler yoktu. Ailemizdeki baba, ağabey ve erkek kardeş figürlerinin gördüğümüz Koreli ünlüler ile alakası yok. Onları makyajlı hayal etmesi bile gülünç geliyor. Hele kendi çocuklarına dahi sarılmayan bir babanın başka bir erkeğe sarıldığını görmek bize cinsel kimliklerini sorgulatır. Yani Kore kültürüne aşina olmayan herkesin şaşırdığı bir durum var ortada.

Aile konusu açılmışken pek çoğumuzun düşünmediği bir meseleden bahsetmek istiyorum. Şu an idol haline gelmiş bu çocuklar çok genç yaştan beri çıkış yapmak (debut) için hazırlanıyorlar. 13-14 yaşlarında bazen daha da küçükken Seul’e gelip kabul edildikleri ajansta kendilerini geliştirmeye çalışıyorlar. Yıllarca birlikte vakit geçirdikleri diğer çocuklar onların dosttan öte aileleri oluyor. Davranışlarını yargılamadan önce biraz da bunları düşünelim.

Bu durum hoşunuza gitmiyor olabilir. Sıraladığım şeylerden bazıları beni de rahatsız ediyor yani onayladığım anlamına gelmez. Söylemek istediğim şey, bu dış görüntünün ve tavırların eşcinsellik göstergesi olmadığı. Eşcinselliği kendi değer yargılarımızla şekillendirip kafamızda bir eşcinsel stereotipi oluşturmuşuz ve onun dışına çıkamıyoruz.

Şimdi bir de o çok merak ettiğiniz kişinin gerçekten gay olduğunu varsayalım. Eee ne olmuş yani? Onun gay olması şarkıcıysa sesini, oyuncuysa oyunculuğunu, komedyense espri yeteneğini etkileyen bir şey mi ki? Cinsel kimliklerinden size ne?

Bu konuda düşündüğümde insanların bu merakının 3 farklı nedeni olabileceği kanısına vardım.
Araştırmacı kişi bence sen işte bunlardan birisin:
1) Merak ettiğin ünlü ile ilgili gelecek planları yapan ve onun gay olması fantezilerini engelleyen biri

2) Gay olup da kendine uygun bir Koreli arayan biri

3) Homofobik olduğu için beğendiği ünlünün gay olmasına katlanamayacak ve beğenmekten vazgeçecek biri
Eğer Kore toplumunun eşcinselliğe bakış açısını merak ettiğin için aratmış olsaydın bence daha farklı kelimeler seçmiş olurdun. Ama yeri gelmişken bahsedeyim. Eşcinsellik Kore’de doğal karşılanan bir şey değil. Benim bildiğim bir kaç örnekle açıklayacak olursak Hong Seok Cheon 2002 yılında homoseksüel olduğunu söylediğinde medya ona karşı olumlu bir tavır sergilemedi. Eğlence programı sektöründeki işinden kovuldu. Sadece ona değil bir de yakın arkadaşı olan Jung Chan'a da anormal gözüyle bakıldı. Bir kızla bir erkeğin arkadaş olmasını bile imkânsız gören insanlar varken gay birinin erkek olan bir arkadaşı olmasının normal karşılanmayacağı açıktı. Ben bu ikilinin yaşadıklarını Super Junior's Foresight programının 8. bölümüne katıldıklarında öğrendim. (İzlemek isteyenler için o bölüm http://www.rmsub.com/2011/02/eng-sub-super-juniors-foresight-ep-8.html 
İngilizce altyazılı olarak var.)
 


Bir diğer Koreli eşcinsel örneği ise transseksüel olan Lee Si Yeon. Sex is Zero filmlerinde rol aldı. Ben filmlerden ilkini izlediğimde (izlemez olaydım, berbat ötesiydi) henüz cinsiyetini değiştirmemişti. 2007 yılında ameliyatla cinsiyetini kadın olarak değiştirdi ve ikinci filmde kendi gibi bir transseksüeli canlandırdı. Rastladığım bir röportajında cinsiyet değiştirmeden önce defalarca kez intihar etmeyi düşündüğünü ama ameliyat sonrası kendi kişiliğini bulup o da Harisu gibi evlenmek istediğini söylemişti. O zaman Harisu kim diye bakmıştım. Koreli transseksüel bir şarkıcıymış. Kore'de toplumsal hayatta eşcinsellik suç sayılmasa da zihinsel bir engel olarak görüldüğünden askerlikten muaf tutulmuş. Kore'de eşcinsel hakları hakkında ayrıntılı bilgi istiyorsanız http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_South_Korea okuyabilirsiniz. (yalnız İngilizce)

 
Konumuza dönecek olursak, neymiş? Kore'de eşcinsellik hoş karşılanan bir durum değilmiş. Öyleyse gay olmasından şüphelendiğiniz o ünlüler neden kendilerini o şekilde yansıtsın? Yazımın kilit noktasını tekrarlayacak olursam:
Her birey ait olduğu toplumun kuralları ve bakış açısı doğrultusunda eleştirilmeli.
Bizim kadınsı bulduğumuz imaj ve tavırlar Kore halkınca pek ala erkeksi ve havalı bulunabiliyor. Konserlerde rastladığımız yakınlaşmaların adı ise "fan service". Türkçe olarak ifade etmek gerekirse hayranlara hizmet. Buradan çıkardığımız sonuç Koreli hayranlar beğendikleri hemcins şarkıcıların yakınlaşmasından memnun kalıyor. Hayranlar arasında rastladığım yaygın görüş şu doğrultuda oldu; "sevdiğim şarkıcı bir bayanla yakınlaşamaz, sadece diğer grup üyeleriyle yakınlaşabilir". Bir nevi "seni ellere yar etmem" durumu. Madem ben sevdiğim şarkıcıyı öpemiyorum, başka bir kızın öpmesini de istemiyorum öyleyse sadece grup üyeleri öpsün” düşüncesi. Çocukça ama maalesef olay bu. Sahiplenme had safhada. Hayranı oldukları sanatçının bir başkasıyla olduğu düşüncesine katlanamıyorlar ve eğer böyle bir ilişki ortaya çıkarsa "skandal" olarak nitelendiriliyor. Bu nedenle ilişkiler gizli saklı tutuluyor. Yani eğer "O kadar yakışıklı ve popüler, sevgilisi olmadığına göre gay olmalı" diye düşünüyorsanız sevgilisi olsa da ruhunuz duymaz haberiniz olsun. Ancak ilişkileri bittikten sonra isim vermeden mazide kalmış bir mesele olarak bahsediyorlar.


Bu kadar açıklama yeterli sanırım. Son olarak Super Junior'a şunu söylemek istiyorum:
Ne olursanız olun hiç önemli değil. İster gay ister uzaylı, sizi dinlemeye ve sevmeye devam edeceğim.
-----

(*) Başlıkta geçen cümle Kanada'da yetişmiş Super Junior M üyesi Henry tarafından Strong Heart programının 1 Mart 2011 tarihli 66. bölümünde kurulmuştur. (bkz. elfshawol1family)

Ek Bilgi: Benzer bir cümle Amerika'da yetişmiş olan eski 2PM üyesi Jay Park tarafından kurulmuştur. Jay'in 2005 yılında Myspace'inde yazdığı
Kore gay. Korelilerden nefret ediyorum. Geri dönmek istiyorum. 
sözleri 2009 yılında ortaya çıkınca Jay Kore halkı tarafından kötü eleştirilere maruz kalmış ve 2PM grubundan ayrılmıştır.

1 yorum:

  1. Öncəliklə bu yazman dogru değil malesev kpopu çok iyi tanımıyorsun birincisi fanservis her qrupa ait değil ve evet fanservisi eglence için yapiyorlarsa bu onları düz yapmıyor. Ve demişsin ki eyer gay olsalar bunu neden sahnede göstersinler evet şimdi soyleki bunu zaten kendileri istemiyor şirketler tarafından yapılıyor peki eyer gay degillerse Kim isterki shipler yüzünden linclensinler ve hepsi düz olucak değil. Öyle shipler varki bunu gizliyorlar. Çıkıb biz gayiz diyemezler dediyin gibi kore homofobik ülke olduğu için açıklama yapmicaklar. Ama inan o dediyin hayranlar eyer bir idolü kimlese paylaşmak istemiyorsa qrup icin idollerde paylaşmak istemez. Onlara oppaci kitlesi degiliyor ama oppacılar da shiplere anti olanlardır. Bir kpop qrupunda gay iki erkek idol ilişkilerini acıklamıslardi diye qrup dağılmışdı. Yani öyle konuşuyorsunuzki sanki kpopda hepsi düz yok öyle bir dünya. İnan bir çok idol gay. Bide saç rəngi küpe takmalari onları gay yapmıyor onu düşünenler zaten beyni yok. Ama bir birini öpən bir birinin dudagina bakan panik olan bir birine çiçek alan gay yüzüyü alan gay gününde resm cektiren otele giden bir birine aşk şarkıları diyen hetero olmuyor. Ve nasıl olmasından kimise iygilendirmez. Bu onların hayatı bizi iygilendirmez.

    YanıtlaSil