21 Mart 2015 Cumartesi

K-POP



 K-Pop nedir?

K-Pop, Güney Kore müzik piyasasıdır.

    İsminden de anladığınız gibi, pop, dans ağırlıklı olmak üzere, göze hitabı 1. planda tutulmaktadır. Erkek grupları, Kız grupları, bunların alt grupları, altların da altları derken önümüze yüzlerce müzik videosu, albüm, şarkı çıkıyor. Solo olarak bu müzik piyasasında tutunmak mümkün müdür? Çok yetenekliyseniz, şirketiniz de güçlüyse, evet. Bandler üzerine duruluyor çoğunlukla. 2-15 üye arası değişiyor gruplar. Genellikle 6 7 üyeli oluyor. Son 2 yıl içerisinde 100den fazla grup çıkış yapmıştır. Bizim ülkemiz de dahil olmak üzere, dünya üzerinde her geçen gün daha çok yayılıyor. Son yıllarda gruplar Dünya turları düzenleyerek birçok ülkeye gitti ama henüz ülkemize uğrayan Kpop grubu olmamıştır. (Sanırım biz Dünya'da değiliz.)

YG, JYP, SM, Cube, Woollim, Loen derken birçok plak şirketi çıkar karşımıza. Plak şirketleri, Amerika, Japonya gibi ülkelerde seçmeler yaparak yetenekli kişileri şirketlerine stajyer olarak almaktadır. Stajyerlik süresi 2 ay da olabilir, 6 7 sene de. (O sizin üzerinizde ne kadar oynama yapacaklarına bağlı diyebiliriz.) İstedikleri seviyeye vardığı zaman grupları çıkış yaptırıp müzik piyasasına dahil ediyorlar.

Sıklıkla duyduğunuz, Kpop fanlarının kullandığı terimler;

Comeback. Birebir çevirirsek geri dönüş. Yani çıkış yapmış grubun bir süre sonra yeni bir albüm, single, klip vs. yeni etkinliklerine verilen ad.

Fandom. Geldik Kpop'un en sevdiğim yanına. Kpop, biz fangörllere en çok hitap eden müzik piyasasıdır. Çünkü grup kadar fanlarıyla da ilgilenir. Her grubun fan topluluğunun bir ismi, rengi, simgesi vardır. Evet bence de çok hoş.

Bias. Tweetlerimde ısrarla kullanmaya çalıştığım kelime. Bias. Ne demek bu Bias? OPPA kelimesinden vazgeçmeniz için canla başla çalışıyorum. Siz gruptaki favori üyenizden oppa diye bahsediyorsunuz ya, heh işte Bias da o oluyor. Gelecekteki koca adayı olarak gördüğümüz kişi bias oluyor (Ciddi değilim tamam.)

MusicBank. BU SENE GELİYOR EVET! Music Bank, cennetten bir fragman arkadaşlar. Şaka bir yana, MuBank, birden fazla grubun tek bir konser vermesi diyebiliriz. Konsere gelen fanların oturma düzenleri grup grup ayrılıyor (Şirketin ne kadar parasına kıydığına bağlı) Ve sırayla birçok grup konser veriyor. Evet bu yaz biz de bu olaya şahit olacağız, İnşallah :)

Aklıma gelen en temel kelimeler bunlar. Şimdi Kpop hakkında biraz daha bahsedelim.

Kpop sadece Güney Kore piyasası diyemeyiz, bence. Çünkü içinde Caponu da Çinlisi de var. Bir de grupların hevesle şarkıların/kliplerin Japonca versiyonlarını çıkarmaları var. Çoğu şarkının Japonca versiyonu var.
Ah bir de, DÜNYA TURNESİ deyip sadece Asya ülkelerine gitmeleri var. Hepsine birer Dünya haritası hediye etmek istiyorum.
Şarkıların isimleri neden İngilizce? Şöyle oluyor açıklayayım; Şarkının tamamı Korece oluyor, içine 3 5 kelime İngilizce atıp adını o kelimelerden teki yapıyorlar. Sadece birkaç şarkıya bakarak bunu teyit edebilirsiniz.
Ben estetik konusuna girmek istemiyorum, girersem çıkamam çünkü. Bilgilendirmek amaçlı söyliyeyim; Kore'de estetik çok yaygındır. Ağrı kesici almak gibi düşünebilirsiniz. Gerisini yorumlamak size kalmış..

Tamam çok yerden yere vurmuşum gibi hissettim az da öveyim öhm.

Kpop'un en iyi yanı, genç olması. Evet, idoller genç. Üstelik genç yaşlarına rağmen ÇOK yetenekliler. Çaylak grup olarak adlandırdığımız son kuşak, evet 2012'de çıkış yapanlardan belirli bir kitleye ulaşanlar var,  (şirket fonksiyonuna tekrar dikkatinizi çekerim) Amerika'da, Avrupa'da bayağı yayılan, müzik listelerinde 1. sıralara kadar çıkan Rokkie(Çaylak demek oluyor) Gruplar var.

Bir kuşak büyükleri, 30lara merdiven dayamış kuşağa gelecek olursak, onlar KPopun kralları. Zaten dış görünüşe bakınca bu nasıl 26 yaşında? diyorsunuz. Güzel bir ırk olmanın avantajı bu tabiiki. Artık sadece Kpop grubu diyemeyeceğimiz, Dünyada geniş bir kitleye yayılmış gruplar. (İlk yazımızda isim vermeyeceğiz, ama siz anladınız^^)

KPop'un en güzel yanlarından biri de ödül törenleri. Neredeyse her hafta bir tane düzenleniyor diyebiliriz. Başta MAMA, Melon ödülleri gelmek üzere irili ufaklı bir sürü ödül törenleri var. Ödül törenlerini izlemek adeta bir zevk. Gruplar bayramlık kıyafetlerini giymiş gibi güzel güzel süsleniyor, en son comebacklerini de sergileyip, ödül alıp evlerine geri dönüyorlar. Biz de oturup keyifle izliyoruz.


Daha konuşacak çok şeyimiz var ama şimdi ilk yazıdan hepsini konuşup bitiremeyiz, ne bende yazacak el kalır ne de sizde okuyacak göz. Şöyle yüzeysel olarak, aklıma gelen her konudan bahsettim. Umarım bir nebze olsun katkım olmuştur, yorumlarınızı bekliyorum^^


           İyi günler :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder